matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rysowanie wykresu funkcji z wartością bezwzględną
cholipka:
Narysuj wykres funkcji: b)f(x)=x×|x−4| c)f(x)=|x
2
−4|+3x
28 sty 11:01
VII:
f(x)=x*|x−4| x−4=0 to x=4 dla x<4 |x−4|=4−x f(x)= x(4−x)=4x−x
2
dla x≥4 |x−4|=x−4 f(x)=x(x−4)=x
2
−4x
28 sty 11:11
VII:
c) Wiemy ze x
2
−4≥0 dla x∊(−
∞
,−2>U<2,
∞
) dla tych x
o
w f(x)= x
2
−4+3x x
2
−4<0 dla x∊(−2,2) dla tych x
o
w f(x)= 4−x
2
+3x
28 sty 11:22
cholipka:
Wszystko jasne, dzięki za pomoc
28 sty 12:13