kwantyfikatory
asd: Mam zapisac zdanie za pomoca kwantyfikatorow i ocenic czy jest prawdziwe,nastepnie zapisac
zaprzeczenie
i ocenic czy jest prawdziwe
Kazda liczba rzeczywista x jest suma dwoch liczb naturalnych
To bedzie:
∀
x∊R ∃
y,z ∊N x = y−z
No i jest to zdanie faszywe np. 2 ≠4−3
Zaprzeczenie zapisalem tak :
∀
y,z∊N ∃
x∊R x = y−z
No i wydaje mi sie,ze jest ono prawdziwe,ale prosilbym jeszcze o sprawdzenie,czy wszystko tu
poprawnie mi wyszlo
28 sty 09:15
asd: tfu x = y+z,pomyslalem o odejmowaniu bo to drugi przyklad

2 ≠ 4+5
∀
x∊R ∃
y,z ∊N x = y+z
Zaprzeczenie
∀
y,z∊N ∃
x∊R x = y+z
28 sty 09:17
jc: Zaprzeczenie. Kolejność kwantyfikatorów pozostaje nie zmieniona, zmienia się tylko rodzaj.
Formę zadaniową należy zaprzeczyć.
28 sty 09:22
asd: to bedzie
Nieprawda,ze kazda liczba rzeczywista x jest suma dwoch liczb naturalnych
zaprzeczenie,w sensie,ze zaprzeczone zdanie jest tez nieprawdziwe?
28 sty 09:29
asd: ? a z kwantyfikatorami juz poprawilem
28 sty 10:13
ite:
Każda liczba rzeczywista x jest sumą dwóch liczb naturalnych.
9:15 zapisujesz te liczby naturalne za pomocą kwantyfikatorów szczegółowych i słusznie: chodzi
o dwie dowolne (którekolwiek) liczby naturalne.
Zapis 2 ≠ 4+5 który ma potwierdzić fałszywość wyjściowego zadania, nie ma sensu, bo istnieją
liczby naturalne, których suma jest równa 2 = 1+1 = 2+0.
Poprawnym kontrprzykładem będzie dowolna liczba niewymierna np. ∀ y,z ∊N (π ≠ y+z).
28 sty 11:52
asd: chcialem pokazac,ze nie dla kazdej zachodzi ten zapis,wiec myslalem,ze jest to falszywe
28 sty 12:30
ite: Zapis 2 ≠ 4+5 jest prawdziwy, ale nie chodzi o pokazanie, że dowolna liczba rzeczywista nie
jest sumą każdych dwóch liczb naturalnych.
Kontrprzykład ma polegać na wskazaniu jakiejkolwiek liczby rzeczywistej, która nie jest sumą
żadnych dwóch liczb naturalnych.
Ogólną zasadę (pisał o niej
jc 9:22) widać tutaj:
https://prnt.sc/xr85bk
28 sty 12:41
28 sty 12:47
asd: Rozumiem,dziekuje bardzo.
28 sty 13:33