wielomiany
Bath Beginner: Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie 3x5−10x3+15x+17=0
Obliczyłem pochodną (x−1)2 (x+1)2=0 i nie wiem jak to dalej interpretować.
Wielomian nieparzystego stopnia musi mieć przynajmniej jeden pierwiastek.
28 sty 08:57
ICSP: f'(x) ≥ 0 co oznacza, że funkcja jest rosnąca.
Funkcja rosnąca może przeciąć prostą y = m tylko w jednym punkcie.
Dlatego równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
28 sty 09:19
Bath Beginner: Rozumiem, dziękuję
28 sty 09:35
Jerzy:
f'(x) ≥ 0 oznacza ,że funkcja jest niemalejąca.
28 sty 09:45
jc: Jerzy, masz rację, w zadaniu jednak pochodna przyjmuje wartość 0 na zbiorze dyskretnym
(złożonym z oddzielonych punktów), więc jest rosnąca.
28 sty 10:17