Kwadratowa z parametrem
BoosterXS: Wyznacz wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji f jest zbiór R.
f(x) = √ kx2 + 4kx + k − 3
z definicji pierwiastka kwadratowego kx2 + 4kx + k − 3 >=0 ,aby rozwiązaniem tej nierówności
było x∊R parabola powinna znajdować się w całości nad osią x.
Założenia:
1. Δ<0 −−−> brak m. zerowych
2. k>0 −−−> ramiona skierowane w górę
1. Δ=16k2−4*k(k−3) = 12k2 + 12k
12k2 + 12k < 0 /:12
k2+k < 0
k(k+1) < 0
k=−1 v k=0 Rozwiązaniem nierówności jest k∊(−1; 0)
W połączeniu z drugim założeniem, brak części wspólnej dla k, a więc nie istnieje taka wartość
k, dla której dziedziną funkcji jest zbiór x∊R.
Niestety Pazdro podaje odpowiedź k∊(0; 1> Co zrobiłem źle, podpowie ktoś?
28 sty 01:43
stud: A zastanowił się, że jest taka opcja iż odpowiedź u Pazdro jest błędna?
Weźmy k = 1. Wtedy x
2 + 4x − 2 = x
2 + 4x + 4 − 6 = (x + 2)
2 − 6, a to ma już rozwiązania.
Wniosek: błąd w odpowiedziach. Twoja za to wydaje się jak najbardziej poprawna
28 sty 02:02
chichi:
Dlaczego parabola ma się znajdować w całości nad osią OX? A wierzchołek nie może leżeć na osi
OX? A może jednak Δ≤0?
28 sty 02:21
jc:
kx2 + 4kx + k − 3 = k(x+2)2 − 3(k+1)
Dla k < 0 na pewno znajdziemy ujemne wartości, a więc k ≥ 0.
Dla k ≥ 0 i x=−2 mamy −3(k+1), więc k ≤ −1.
Nie ma odpowiednich k.
28 sty 09:06
BoosterXS: Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki
28 sty 11:48