Planimetria
Ewa:

Dlaczego prosta poprowadzona przez środki boków w trapezie
ZAWSZE dzieli jego wyskokość na pół? Jaki jest tego dowód albo twierdzenie, czy własność?
27 sty 22:01
Qulka: bo jest równoległa do podstaw... potem podobieństwo trójkątów (np jak wytniesz prostokąt z
środka (o boku mniejsza podstawa)

)
27 sty 22:15
Ewa: w jaki sposob z podobienstwa, nie rozumiem...
27 sty 22:21
Qulka:

wycinasz niebieski
mały trójkąt o bokach x,y,pom jest podobny do 2x,2y,(a−b) (cecha bkb) w skali 1/2
więc pomarańczowa jest równoległa do podstawy (przy okazji równa (a−b)/2 dlatego potem jak
dodasz b (niebieskie) to ta środkowa będzie (a+b)/2
no i skoro skala jest 1/2 to małe h = 1/2 całej wysokości
27 sty 22:34
Mila:

1)
ΔKFD∼ΔAED cecha kkk
d | | 2d | | 1 | |
| = |
| ⇔|DF|= |
| |DE| |
DF | | DE | | 2 | |
Albo z Tw. Talesa
2)
Ramiona kąta ADE zostały przecięte prostymi równoległymi:
KL||AB
|DF|=|FE|
27 sty 22:38
Qulka:

ΔDEC ~ ΔABC bo y/2y=1/2 oraz x/2x =1/2 oraz α=α cecha bkb
zatem h/H=1/2 czyli H=2h
27 sty 22:41
Qulka: i przy okazji udowadniasz że pomarańczowa jest równoległa do a i do b
27 sty 22:42
Ewa: Dziękuję

! <3
28 sty 12:10