Długość łuku krzywej
Kraterek: Obliczyć długość łuku krzywej będącej wykresem funkcji:
x(t) = cos
2(t)
y(t) = sin
2(t)
| | pi | |
a > 0, b > 0, 0 ≤ t ≤ |
| |
| | 2 | |
Długość łuku wyszła mi
√2. Czy dobrze?
Jaka jest to krzywa w postaci jawnej? Jak ją przekształcić do postaci jawnej?
27 sty 21:51
jc: To jest odcinek łączący punkty (0,0) i (1,1) o długości √2.
27 sty 22:04
jc: Oj, odcinek o końcach (1,0), (0,1).
27 sty 22:11
Mariusz:
Z jedynki trygonometrycznej masz że
x+y=1
zatem
y=−x+1
27 sty 22:11
Kraterek: Aha, no to dobrze mi się wydawało

Dzięki.
28 sty 10:08