liczby zespolone
janek: Znajdź współrzędne punktu P',który otrzymamy w wyniku obrotu puntu P=(2,−1) wokół początku
układu współrzędnych o kat alfa=240. Wykonać także rysunek.
27 sty 21:39
27 sty 21:44
Mila:

240
o=180
o+60
o
P=(2,−1)
x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+ycosα
x'=2*cos(180+60
o)+sin(180+60
o)
| | 1 | | √3 | | √3 | |
x'=2*(− |
| )− |
| =−1− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | | 1 | |
y'=2*(− |
| )+ |
| =−√3+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 sty 22:51
Maciess: W temacie jest coś o zespolonych więc może też wstawie. Utożsamimy na chwile R
2 z zespolonymi.
Niech z=2−i
Ze wzoru de Moivre'a wiemy, że przy mnożeniu liczb zespolonych moduły się mnożą, a argumenty
dodają. Więc obrót to nic innego jak pomnożenie liczby przez liczbe zespolona o module 1 i
ustalonym kącie.
| | 1 | |
W tym wypadku u=cos(240o)+isin(240o)=− |
| (1+√3i). |
| | 2 | |
| | 1 | | 2+√3 | | 2√3−1 | |
Mnożymy z*u=−(2−i)* |
| (1+√3i)= |
| +i* |
| |
| | 2 | | −2 | | −2 | |
| | 2+√3 | | 2√3−1 | |
I wracając do R2 mamy P'=( |
| , |
| ) |
| | −2 | | −2 | |
27 sty 23:34