357
357: Sporządź wykres funkcji y=−xdo kwadratu +6x−8. Podaj jej:
a) zbiór wartości,
b) przedział, w którym jest rosnąca,
c) argumenty,dla których przyjmuje wartości ujemne,
d) najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale < 1; 4>.
2 mar 17:28
Julek:
y = −x
2 + 6x − 8
Δ = 36 − 32 = 2
2
a)
Zw = (−∞;1>
b)
f(x) rosnąca, dla x∊(−∞3)
c)
f(x) ujemne dla x∊(−∞;2) ∪ (4;+∞)
d)
największa wartość w wierzchołku : 1
najmniejsza wartość dla większego odchylenia od 3, czyli dla x=1, y=−3
P000zdro 6OO
2 mar 18:16