Funkcje zdaniowe
VII: Dane sa funkcje zdaniowe o argumencie W przebiegajacym zbior wielomianow (n−ustalona liczba
naturalna )
φ1(W)⇔W jest wielomianem stopnia nie mniejszego niz n
φ2(W)⇔W ma co najmniej n pierwiastkow rzeczywistych
φ3(W)⇔istnieje rozklad wielomianu W na n czynnikow stopnia dodatniego
φ4(W)⇔ n−ta pochodna W(n)(x)wielomianu W(x) nie przyjmuje wartosci 0
a) Wskazac pary (i,j) ,dla ktorych funkcja zdaniowa φi(W)⇒φj(W) jest prawem algebry
b) Wykazac (dla n=3) : Istnieje W [φ1(W)∧φ2(W)∧φ3(W)∧(∼φ4(W))]
27 sty 19:01
VII:
28 sty 10:54
VII:
28 sty 19:18
Adamm: co to jest prawo algebry?
28 sty 19:23
a@b:
TK wie
28 sty 19:31
VII: Adamm taka jest tresc zadania
Do a) mam taka odpowiedz
Pary (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (2,1) (2,3) (3,1) (4,1)
28 sty 19:32
VII: Ktoś już sie wyspał i ladnie mruga oczami
28 sty 19:34
VII: Odpowiedz do b) Wielomian W(x)=(x−a)(x−b)(x−c) gdzie a b c sa roznymi liczbami rzeczywistymi
spelnia 3 pierwsze formy zdaniowe
natomiast czwarta jest zdaniem falszywyn
Uwaga .
Z rozwiazania zadania b) wynika ze w odpowiedzi do zadania a)(dla n=3 nie mogly sie znalezc
pary (1,4) (2,4) (3,4) (dlaczego?
Pozostawiamy czytelnikowi wykazanie na przykladach ze nie mogly rowniez wystapic pary
(1,2)(1,3)(3,2) (4,2) (4,3)
Nie wiem jak to wykazac .
28 sty 22:05