|
|
| 1 |
| |||||||||||||||||||||||||||||
∫y2dy | ∫xsin(yx2)dx = | ∫− | y [cosyx2] | dy | |||||||||||||||||||||||||||||
2 |
1 |
| 1 | 1 | 1 |
| ||||||||||||||||||
− | ∫ycos4y−ydy= − | [ | sin(4y)+ | cos(4y)−y2] | |||||||||||||||||||
2 | 4 | 2 | 8 |
π | ||
= | ||
16 |
π2 | ||
Powinno wyjść. | ||
16 |
1 | −y | −y | ||||
∫xy2sin(yx2)dx=y2∫ | sint dt= | cos(t)= | cos(x2y) | |||
2y | 2 | 2 |
dt | ||
[yx2=t, 2xy dx=dt, x dx= | ] | |
2y |
1 | −1 | |||
=− | 0∫π/2[ ycos(yx2)] 02 dy= | *0∫π/2(ycos(4y)−ycos(0))dy= | ||
2 | 2 |
−1 | ||
=( | )0∫π/2(y*cos(4y)−y)dy= | |
2 |
1 | 1 | 1 | ||||
=[ | y2− | sin(4y)− | cos(4y)]0π/2= | |||
4 | 8 | 32 |
1 | π2 | 1 | 1 | |||||
= | * | − | sin(2π)− | cos(2π)+ | ||||
4 | 4 | 8 | 32 |
1 | ||
−(0−0− | cos0)= | |
32 |
π2 | ||
= | ||
16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |