matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownanie
ola:
rozwiaz rownanie 4(10−5x)−3(−3x−5)=0 (1+x)
2
+3x
2
= (2x−1)
2
2 mar 17:26
Julek:
a) 40 − 20x + 9x + 15 = 0
55
−11x + 55 = 0 ⇒ x =
= 5
11
b) x
2
+ 2x + 1 + 3x
2
= 4x
2
− 4x + 1 6x = 0 ⇒ x = 0
2 mar 18:08