Ewa i jej koraliki - zagadka matematyczna
Yuppp!: Ewa zbiera koraliki. Posiada cztery rodzaje kolorów − zielone, niebieskie, żółte i czerwone.
Łącznie posiada ich teraz 860.
Gdyby od liczby czerwonych koralików odjąć 30, to zielonych byłoby 2 razy więcej niż
czerwonych.
Gdyby liczbę zielonych podzielić przez 2, to na każdy zielony koralik przypadałyby 4
niebieskie.
Gdyby od liczby zielonych koralików odjąć 80, to żółtych byłoby dwa razy więcej niż zielonych.
Ile zielonych koralików posiada Ewa?
Możliwe odpowiedzi: 180, 115, 120, 400, 160
Oto moje równania i rozwiązanie, które nie jest żadnym z powyższych − niestety.
nieb − liczba niebieskich
czer − liczba czerwonych
ziel − liczba zielonych
żół − liczba żółtych
nieb + czer + ziel + żół = 860
ziel = 2 * (czer − 30)
2 * (ziel / 2) = 4 * nieb
żół = 2 * (ziel − 80)
Po rozwiązaniu tego układu równań, otrzymuję:
ziel = 264
czer = 162
nieb = 66
żół = 368
sumuje się do 860, ale ponoć prawidłową odpowiedzią jest jedna z powyżej zaproponowanych.
Gdzie robię błąd. Mógłby mi ktoś pomóc?
27 sty 16:54
Qulka:
nieb + czer + ziel + żół = 860
ziel = 2 * (czer − 30)
2 * (ziel / 2) = 4 * nieb
żół = 2 * (ziel − 80)
bez tej czerwonej dwójki
27 sty 17:35
Yuppp!: Bez tej czerwonej dwójki, to mi nic nie wychodzi, jakieś liczby niecałkowite
27 sty 17:42
Yuppp!: ziel = 990 * 8/29 − niecałkowite
27 sty 17:53
Qulka: to może błąd w przepisywaniu
27 sty 17:53
Mila:
Z− liczba zielonych koralików
n− niebieskich
ż żółtych
c czerwonych
| | 1 | |
1) z=2(c−30) stąd c= |
| z+30 |
| | 2 | |
2)
3)
2*(z−80)=ż
==============
| | 1 | |
4) z+2z+2z−−160+ |
| z+30=860 |
| | 2 | |
z=180
5) sprawdzenie warunków zadania
wykonaj sama
27 sty 18:17
Yuppp!: @Mila − pytanie do punktu 2) − dlaczego właśnie tak? Skoro połowa z zielonych oznacza, że na
jeden zielony przypadają 4 niebieskie, to dlaczego takie równanie? Wytłumaczyłabyś to jakoś,
proszę?
27 sty 18:26
Qulka: na 1z przypada 4n więc 4•z = n np. 2zielone to 8 niebieskich
27 sty 18:32
Yuppp!: @Qulka − mylisz się, wg @Mila, to jest inaczej − moje myślenie było podobne do Twojego, stąd
błąd.
@Mila − bardzo proszę, wytłumaczysz?
27 sty 18:43
Mila:

Na jeden zielony ( po zmniejszeniu) przypadają 4 niebieskie to znaczy,
że niebieskich jest teraz 4 razy więcej niż zielonych.
Masz ilustrację:
3z to niebieskich 4*3=12
27 sty 19:00
Qulka: na 1z przypada 4n więc równanie będzie 4•z = n
np. 2zielone to 8 niebieskich czyli 4• 2 =8 a miałaś w równaniu z=4n
27 sty 19:05
Yuppp!: @Mila − dzięki, chyba już łapię, ale @Qulka − Ty mówisz źle wg mnie − co innego niż @Mila,
która wyliczyła poprawnie. Jeśli się mylę, to sorry
27 sty 19:08
Yuppp!: Aaa... @Qulka − mowisz dobrze, ehh.. powinnno byc n = 4z, a ja mialas z = 4n
Dzięki: @Mila, @Qulka
27 sty 19:09
Mila:
27 sty 19:12