matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
Lux:
Jakim sposobem rozwiązać całkę nieoznaczoną
e
x
∫
dx
√
e
2x
−2
Po zastosowaniu podstawienia t = e
x
wychodzi całka
1
∫
dt
√
t
2
−2
Której nie mogę rozgryźć.
27 sty 16:53
kerajs:
sugeruję podstawienie: k=t+
√
t
2
−2
lub gotowiec:
dx
b
∫
=ln (x+
+
√
x
2
+bx+c
)+C
√
x
2
+bx+c
2
27 sty 17:30