Wykaż nierówność
wronek: Zad 1
Wykaż,że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c zachodzi nierówność:
4abc−a4−b4−c4≤1
Zad 2
Udowodnij,że dla dodatnich a,b,c takich że a+b+c=1 zachodzi nierówność (1+1/a)(1+1/b)(1+1/c)≥64
Zad 3
Wykaż,że jeśli a,b,c są liczbami rzeczywistymi dodatnimi i abc=1 to ab+bc+ac+a+b+c≥6
27 sty 15:42
kerajs:
1.
T: a
4+b
4+c
4+1≥4abc
D:
| | 4( a4+b4+c4+1) | |
L= a4+b4+c4+1= |
| ≥44√ a4*b4*c4*1=4abc=P |
| | 4 | |
27 sty 15:56
Saizou :
zad 3.
Am ≥ Gm
| ab+bc+ac+a+b+c | |
| ≥6√ab*bc*ac*a*b*c = 6√(abc)3 = 6√13 = 1, zatem |
| 6 | |
ab+bc+ac+a+ab+c ≥ 6
27 sty 16:19
kerajs: 3)
L=(1+1/a)(1+1/b)(1+1/c)=(1+(a+b+c)/a)(1+(a+b+c)/b)(1+(a+b+c)/c)≥
≥44√bc/a244√ac/b244√ab/c2=64
27 sty 16:31
kerajs: | | 3(ab+bc+ac) | | 3(a+b+c) | |
ab+bc+ac+a+b+c= |
| + |
| ≥3+3=6 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2(ab+c) | | 2(bc+a) | | 2(ac+b) | |
ab+bc+ac+a+b+c= |
| + |
| + |
| ≥2+2+2=6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 sty 16:40