Pomarańcze i banany
HelpMePLease: Pan Kazimierz kupił w sklepie o 52 pomarańcze więcej niż bananów. Pomarańcze stanowiły 63%
kupionych owoców, tj. pomarańczy i bananów razem. Z kolei, analogicznie, banany stanowiły 37%
kupionych przez niego owoców. Ile owoców kupił pan Kazimierz?
Czy ktoś wie jak się za to zabrać?
Ja mam takie coś:
p − liczba pomarańczy
b − liczba bananów
p = b + 52
p = 0,63 (p + b)
b = 0,37 (p + b)
kombinuję, podstawiam, ale nic mi nie wychodzi − czy ja w ogóle idę w dobrym kierunku?
27 sty 14:16
Jerzy:
Jak dla mnie jest błąd w treści zadania.
27 sty 14:49
ite: Wg mnie kupił
126 pomarańcze🍊
74 banany🍌 .
27 sty 15:14
a@b:
126 pomarańczy i 74 bananów
27 sty 15:18
Jerzy:
Zgadza się
27 sty 15:20
a@b:
0,26(p+b)=52⇒ p+b=200
i p−b=52
.................................
p=126 i b= 74
27 sty 15:25
HelpMePLease: Dzięki!
27 sty 15:59