Zapisać za pomocą kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych:
asd: Zapisać za pomocą kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych:
równanie x
5 − x
4 + 1 ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste
to będzie:
∃
x∊R x
5 − x
4 + 1 ?
równanie x
5 − x
4 − 142i nie ma rozwiązania rzeczywistego
to będzie:
∀
x x
5 − x
4 − 142i ?
Nie wiem jak ugryzc takie zadania
27 sty 11:44
chichi:
Uwaga odczytuje twój zapis:
Istnieje 'x' należące do zbioru liczb rzeczywistych takie, że x
5−x
4+1
Może jakieś znaki równości, coś ten? Sama sobie odpowiedz
27 sty 11:56
chichi:
Czy znasz symbol ∃!

Jeśli nie, to trzeba wprowadzić również y i zapisać warunek, że jeśli
on tez spełnia równanie to x=y
27 sty 11:58
asd: = 0 powinno być jeszcze ?

nie znam tego symbolu,poczytam
27 sty 12:00
chichi:
∃! − istnieje dokładnie jeden, ∃ − istnieje (może istnieć wiele)
27 sty 12:02
ite:
Inny sposób (bez kwantyfikatora ∃!):
Zapisałe(a)ś, że podane równanie ma rozwiązanie (nie wiadomo ile: czy jedno, czy więcej, czy
nieskończenie wiele).
Spróbuj zapisać, że ma jakieś rozwiązanie i że każde inne rozwiązanie jest mu równe.
Tu jest podobny przykład
https://prnt.sc/xpergx
W drugim przykładzie można zapisać, że nie istnieje liczba rzeczywista spełniająca podane
równanie
lub jeśli istnieje liczba spełniająca podane równanie, to nie jest rzeczywista.
27 sty 12:11
asd: S(x) − podane rownanie ma rozwiazanie
Z(x) − nie ma innego rozwiazania,oprocz tego jedynego (po polsku to będzie że ma tylko i
wylacznie pierwiastek jednokrotny?

)
∀
y ((S(y)∧S(y)) −> y=x) ? czy to jest ok? do pierwszego przykladu
27 sty 13:25
ite: W podanym w linku przykładzie predykatem było zdanie x jest studentem, którego nie da się
zapisać za pomocą symboli matematycznych.
Tutaj najlepiej użyć symboli matematycznych
∃x∊R (x5−x4+1=0 ∧ ∀y∊R ((y5−y4+1=0)⇒x=y))
↑ ↑
równanie ma rozwiązanie rzeczywiste ale tylko jedno
27 sty 13:51
asd: dziękuje
27 sty 13:59