matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
Ciag:
W ciągu geometrycznym o wyrazie ogólnym An (dla n >1) dane są wyrazy: A54 = 32 i A57 = 500. Ile jest równy stosunek A24:A22 ?
27 sty 11:06
Słoniątko:
a
57
=q
3
a
54
a
24
=q
2
a
22
27 sty 12:04