odwzorowania liniowe
hamilton: Wyznaczenie jądra i obrazy wraz z ich bazami następujących odwzorowani liniowych
f : R3 −−−> R4; f(x; y; z) = (2x−y+z; x+2y−z;−x+3y−2z; 8x+y+z).
27 sty 10:56
Maciess: Znasz definicje jądra i obrazu?
27 sty 11:30
jfranek: Odwzorowanie f nie jest monomorfizmem gdyż kerf nie ma bazy i nie jest również epimorfizmem,
gdyż dimImf = 3 a imf∊R4
27 sty 12:03
jc: Jądro = zbiór rozwiązań równania f(x,y,z)=(0,0,0,0).
2x−y+z=0
x+2y−z=0
−x+3y=0
8x+y+z=0
2x−y+z=0
3x+y=0
−x+3y=0
8x+y+z=0
x=y=z=0, Jądro = {(0,0,0)}
Obraz jest rozpięty przez 3 kolumny macierzy układu równań, które możemy potraktować
jako bazę.
2 −1 1
1 2 −1
−1 3 0
8 1 1
27 sty 13:56