matematykaszkolna.pl
zdania logiczne asd: p,q to zdania p − Lubie masło q − gram w piłkę Jak zapisać zdanie za pomocą oznaczen i spojnikow logicznych : Fakt,że gram w piłkę jest równoważny temu,że lubię masło. ? q⇔p ? bo mam dylemat między implikacją a równoważnoscia
27 sty 10:12
ite: "jest równoważny" ≡ albo lubię i gram (jednocześnie) albo nie lubię i nie gram czyli równoważność
27 sty 10:23
asd: No i mam jeszcze pytanie.Mam zdanie : Kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prostokatny i każdy kwadrat jest prostokatem. Zaprzeczenie do tego zdania korzystając z pierwszego prawa De Morgana ~(p⋀q) = ((~p)⋁(~q)) będzie wyglądało: Nie prawda,że kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prostokatny lub nie każdy kwadrat jest prostokątem ?
27 sty 10:23
asd: jeden z katow wewnetrznych jest prosty jest prostokatny *
27 sty 10:26
ite: To jak wygląda zdanie które ma być zaprzeczone?
27 sty 10:30
asd: p − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny q − każdy kwadrat jest prostokątem. Nie prawda,że kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny lub nie każdy kwadrat jest prostokątem.
27 sty 10:33
ite: Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny lub nieprawda, że każdy kwadrat jest prostokątem.
27 sty 10:39
asd: Rozumiem.Dziękuje.Właśnie jak się zaprzecza zdania typu p − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny to zaprzeczenie ~p − Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny może wyglądać też tak?: ~p Nie każdy trójkąt,którego jeden z kątów wewnętrznych nie jest prosty,nie jest prostokątny?Mam na myśli,czy się tu zaprzecza wszędzie przy tych 'jest' i czy jest to poprawne,czy jedyna wersja to z tym nieprawda,że ...
27 sty 10:42
Qulka: p − każdy trójkąt, ~p − istnieje trójkąt, q − jeśli kąt prosty to prostokatny ~q − ma kąt prosty i nie jest prostokątny więc r − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny ~r istnieje trójkąt którego jeden kąt jest prosty i nie jest prostokątny
27 sty 10:53
asd: oo jeszcze inaczej niz myslalem,dziekuje
27 sty 10:55
Qulka: a zapisane matematycznie ~[ ⋀ (p⇒q) ] daje ⋁ p∧~q
27 sty 10:58
ite: Wersja z "nieprawda, że" jest najprostsza i dlatego 10:39 wybrałam ją dla obu zdań. W rachunku zdań (KRZ) zaprzeczeniem zdania: Każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny. może być: Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny. Nie każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny. Poprawność takich zapisów jak 10:42 analizuje się w rachunku predykatów (KRP). Tam są zupełnie inne sposoby zapisu i inaczej buduje się zaprzeczenia.
27 sty 11:01