zdania logiczne
asd: p,q to zdania
p − Lubie masło
q − gram w piłkę
Jak zapisać zdanie za pomocą oznaczen i spojnikow logicznych : Fakt,że gram w piłkę jest
równoważny temu,że lubię masło. ?
q⇔p ? bo mam dylemat między implikacją a równoważnoscia
27 sty 10:12
ite: "jest równoważny" ≡ albo lubię i gram (jednocześnie) albo nie lubię i nie gram
czyli równoważność
27 sty 10:23
asd: No i mam jeszcze pytanie.Mam zdanie : Kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest
prostokatny i każdy kwadrat jest prostokatem.
Zaprzeczenie do tego zdania korzystając z pierwszego prawa De Morgana ~(p⋀q) = ((~p)⋁(~q))
będzie wyglądało:
Nie prawda,że kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prostokatny lub nie każdy
kwadrat jest prostokątem ?
27 sty 10:23
asd: jeden z katow wewnetrznych jest prosty jest prostokatny *
27 sty 10:26
ite: To jak wygląda zdanie które ma być zaprzeczone?
27 sty 10:30
asd: p − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny
q − każdy kwadrat jest prostokątem.
Nie prawda,że kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny
lub nie każdy
kwadrat jest prostokątem.
27 sty 10:33
ite: Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny
lub nieprawda, że każdy kwadrat jest prostokątem.
27 sty 10:39
asd: Rozumiem.Dziękuje.Właśnie jak się zaprzecza zdania typu
p − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny
to zaprzeczenie
~p − Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest
prostokątny
może wyglądać też tak?:
~p Nie każdy trójkąt,którego jeden z kątów wewnętrznych nie jest prosty,nie jest
prostokątny?Mam na myśli,czy się tu zaprzecza wszędzie przy tych 'jest' i czy jest to
poprawne,czy jedyna wersja to z tym nieprawda,że ...
27 sty 10:42
Qulka:
p − każdy trójkąt,
~p − istnieje trójkąt,
q − jeśli kąt prosty to prostokatny
~q − ma kąt prosty i nie jest prostokątny
więc
r − kazdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty jest prostokatny
~r istnieje trójkąt którego jeden kąt jest prosty i nie jest prostokątny
27 sty 10:53
asd: oo jeszcze inaczej niz myslalem,dziekuje
27 sty 10:55
Qulka: a zapisane matematycznie
~[ ⋀ (p⇒q) ] daje ⋁ p∧~q
27 sty 10:58
ite:
Wersja z "nieprawda, że" jest najprostsza i dlatego 10:39 wybrałam ją dla obu zdań.
W rachunku zdań (KRZ) zaprzeczeniem zdania:
Każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny.
może być:
Nieprawda, że każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny.
Nie każdy trójkąt, którego jeden z kątów wewnętrznych jest prosty, jest prostokątny.
Poprawność takich zapisów jak 10:42 analizuje się w rachunku predykatów (KRP). Tam są zupełnie
inne sposoby zapisu i inaczej buduje się zaprzeczenia.
27 sty 11:01