Ostatnie zadanie
FischerPrise:Trapez na rysunku obok jest prostokątny Dłuższa podstawa tego trapezu ma długość
7
3+4pierwiastki z dwóch
3 pierwiastki z dwóch +4
Pierwiastek z 43
Lewe ramie to są 3 pierwiastki z dwóch prawe ramię 5 . Lewy dolny kąt to 45 (stopni)
Starałem się jak mogłem żeby było jak najbardziej czytelnie
27 sty 00:26
Godzio:
Trójkąt ekierkowy (lewy) ⇒ 3√2 = a√2 ⇒ a = 3
Twierdzenie Pitagorasa w drugim trójkącie:
a2 + b2 = 52 ⇒ 9 + b2 = 25 ⇒ b2 = 16 ⇒ b = 4
Dolna (dłuższa) podstawa: a + b = 7