Tym razem coś trudniejszego:)
FischerPrise: W prostokącie ABCD kąt między przekątnymi ma miarę 60( stopni)
, a wyskość CE trójkąta DBC jest równa 5 pierwiastków z trzech.
Długość przekątnej prostokąta ABCD wynosi:
10
15
20
10pierwiastków z trzech
27 sty 00:09
Godzio:

Przekątne w prostokącie mają tę samą długość, przecinają się w połowie. Każdy trójkąt, który
tworzą jest równoramienny. Ponieważ kąt między nimi ma miarę 60
o to tworzą one dwa trójkąty
równoboczne. Wspomniana wysokość CE jest wysokością trójkąta równobocznego, na którą mamy
wzór:
| a√3 | |
h = |
| , gdzie a to bok trójkąta, a przy okazji połowa przekątnej. |
| 2 | |
a = 10 ⇒ Przekątna d = 2 * a = 10
27 sty 00:12
FischerPrise: Godzio Życie mi Pan ratuje
27 sty 00:19