1 | √3 | |||
4√(− | + | i)7 | ||
2 | 2 |
1 | √3 | |||
(− | + | i)3 oblicz najpierw ten jeden z pierwiastków a potem ze wzorów de moivra | ||
2 | 2 |
1 | ||
cos(φ) = − | ||
2 |
√3 | ||
sin(φ) = | ||
2 |
π | 2 | |||
Stąd mamy φ = π − φ0 = π − | = | φ | ||
3 | 3 |
1 | √3 | 14 | 14 | |||||
(− | + | i)7 = cos( | π) + isin( | π) = | ||||
2 | 2 | 3 | 3 |
2 | 2 | |||
= cos( | π) + isin( | π) | ||
3 | 3 |
2π | 2π | π | π | |||||
cos | + isin | = cos | + isin | = 0 + i * 1 = i | ||||
4 | 4 | 2 | 2 |
|
| π | ||||||||||||||||
z0 = cos | + isin | = cosU{π}6} + isin | = ... | |||||||||||||||
4 | 4 | 6 |
2π | 2π | |||
zk + 1 = zk * (cos( | ) + isin | ) : | ||
n | n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |