Nie lada zagadka
FischerPrise: Z wierzchołka kąta rozwartego równoległoboku poprowadzono dwie różne wysokości które utworzyły
kąt o mierze 26 . Jaka ma miarę kąt ostry tego róbnoległoboku
26 sty 23:52
Godzio:

α = 360
o − 90
o − 90
o − 26
o = 154
o
β = 180 − 154
o = 26
o
26 sty 23:55
FischerPrise: Dziękuje Panu bardzo
26 sty 23:57
a7:

β=360−(90+90+26)=154 (suma miar kątów w każdym czworokącie jest równa 360)
czyli α=180−154=26 (suma kątów w równoległoboku przy jednym ramieniu wynosi 180
o)
?
26 sty 23:58
FischerPrise: Dzięki za poświęcony czas nad zadaniem
26 sty 23:59
a7:
27 sty 00:06