matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kryterium porównawcze
bizi:
Jak udowodnić na mocy kryterium porównawczego szereg tego typu? (n−−>
∞
)
2+n
2
∑
3+n
3
26 sty 23:24
Godzio:
2 + n
2
n
2
1
∑
−− szereg jest rozbieżny (
=
)
3 + n
3
n
3
n
1
Chcemy oszacować go z dołu przez ciąg
:
n
2 + n
2
n
2
n
2
1
>
=
=
dla n ∊ N
3 + n
3
n
3
+ n
3
2n
3
3n
1
Ponieważ szereg ∑
jest rozbieżny to wyjściowy szereg również.
3n
26 sty 23:28
bizi:
Dziękuje bardzo za szybkie i przejrzyste rozwiązanie !
26 sty 23:33