Hej. Proszę o pomoc
IceTea: W trapezie równoramiennym poprowadzono wysokość z wierzchołka kąta rozwartego, która
podzieliła
dłuższą podstawę na dwie części 7cm i 23cm. Jak obliczyć górna podstawę ?
26 sty 22:49
Mila:

|FE|=b
Licz
26 sty 22:56
Godzio:
| | b − a | |
b = a + 2y ⇒ 2y = b − a ⇒ y = |
| |
| | 2 | |
| | 2b | | b − a | | 2b − b + a | | b + a | |
x = b − y = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | b + a | |
23 = |
| ⇒ b + a = 46 |
| | 2 | |
Dodaję równania: 2b = 60 ⇒ b = 30 ⇒ a = 16
26 sty 22:59
IceTea: Dzięki wielkie
26 sty 23:04
a@b:
do rys, Godzia
7+a=23 ⇒ a=16
do rys. Mili
7+b=23 ⇒ b=16
26 sty 23:35
Godzio:
Zależało mi na pokazaniu jak można zapisać odcinki x i y. Warto to pamiętać, przydaje się w
wielu zadaniach związanych z trapezem równoramiennym
26 sty 23:39