pierscien z jedynka
uczen: Mamy pierscień z jedynką. e,f to elementy pierścienia, 1−ef jest jego elementem odwracalnym,
jak pokazać, że 1−fe także nim jest?
na pewno
istnieje jakies k z pierscienia, ze (1−ef)k=k(1−ef)=1. Rozwiazuje rownanie na rozne sposoby,
ale ostatecznie nie wychodzi nic sensownego.
26 sty 22:47
Adamm:
Elementem odwrotnym do 1−ef powinien być k = 1/(1−ef) = 1+ef+(ef)2+(ef)3+...
to znaczy k−efk = k−kfe = 1
Idąc tym krokiem rozumowania, elementem odwrotnym do 1−fe powinien być
1+fe+(fe)2+(fe)3+... = 1+fke
zobaczmy
(1−fe)(1+fke) = 1+fke−fe−fefke = 1+fke−fe+f(1−k)e = 1
27 sty 00:01
Adamm: prosta analogia prowadzi to prostoty rozwiązania
27 sty 00:07
uczen: dzięki!
a czy miałbyś czas zerknąć jeszcze na to:
jeśli dla dowolnego a z pierścienia a3=a, to jak udowodnić ze mamy pierscien przemienny?
27 sty 00:09
uczen: Nie do końca rozumiem, skąd pojawiły się szeregi 1+ef+(ef)2+...
To rozwinięcie w szereg tego ułamka?
27 sty 00:16
27 sty 01:10