rrr: czy ceglę o wymiarach 25cmx12cmx6,5cm można przecisnąć przez rurę o średnicy 13cm
proszę o obliczenia i objasnienie
20 lis 18:40
mm4: cegla na dlugość ma 25cm
na szerokość 12cm
i na wysokość 6,5cm
srednica rury wynosi 13cm
wiec to oczywiste że eśli włożysz cegłę do rury trzymając ją za krótszy bok to się
zmieści bo 12 jest mniejsze od 13
20 lis 19:13
mm4: rysunkowo nie wyjaśnie bo nie ma takiej możliwości
20 lis 19:14
adm: A ja nie byłabym tego taka pewna. Zwróć uwagę, że cięciwy koła są przecież coraz mniejsze
im bardziej oddalamy się od środka! Nie traktuj cegły jako figury płaskiej.
20 lis 19:16
adm: Swoją drogą mm4 ile Ty masz lat, skoro przeprowadzasz takie rozumowanie?
20 lis 19:17
mm4: hofnaście
20 lis 19:18
adm: tak myślałam, rrr, daj mi chwilę a podam Ci jakieś bardziej matematyczne rozwiązanie, bo
żal się robi, jak człowiek takie głupoty czyta. Tylko jeszcze coś wcześniej innego
zrobię i się zabiorę.
20 lis 19:20
rrr: ok czekam
20 lis 19:21
l: zrob sobie dobrze wczesniej
20 lis 19:26
adm: na jakim poziomie jest to zadanie i z jakiego działu? znaczy tak z ciekawości chciałam
wiedzieć czy takie rzeczy się teraz w gim czy lo robi?
20 lis 19:27
rrr: gim.
20 lis 19:31
rrr: yy
20 lis 19:42
agusia: trzeba policzyć przekątna tego prostokata i wychodzi 6*√5=13,4 czyli nie zmiesci się
20 lis 19:43
rrr: nie gniewaj sie 'agusia' ale juz pomagalas mi w poprzednim zadaniu i zle wyszlo eh
20 lis 19:52
rrr: "adm" jesteś może już wolna/y
20 lis 19:53
rrr: może mi ktoś rozpiasć te obliczenia do tego zadanie
20 lis 19:54
adm: agusia mnie wyprzedziła, jak teraz wchodzę, patrzę rozwiązane. Zrobiłam to z pitagorasa,
ale mam wrażenie, że się machnęłaś w obliczeniach.
x-to nasza przekątna
(13)2+(6,5)2=x2
169+42,25=x2
211,25=x2 |pierwiastkujemy obie strony
x=14,53 v (x=-14,53, sądzę, że powinniśmy to zapisać z czysto formalnego punktu widzenia,
ponieważ pierwiastek zawsze pociąga za sobą moduł, ten przypadek oczywiście jest i tak
sprzeczny, na poziomie gim może można go pominąć)
14,25>13⇒nie zmieści się
chwała Tobie agusia, że odpowiedziałaś z matematycznego punktu widzenia, a nie pisałaś
głupot jak niektórzy...
20 lis 19:59
adm: tak miało Ci wyjść, masz do tego jakieś odpowiedzi, jeśli to zadanie ze zbiorku jest?
20 lis 19:59
rrr: tak chdzilo mi o obliczenia dzieki

*
20 lis 20:37
adm: polecam się na przyszłosc
20 lis 20:39
rrr: a jeszcze mozesz spojrzec na to zad.
20 lis 20:43
rrr: klomb ma kształt sześciokąta foremnego o boku 2m. Ogrodnik postanowił zmienić kształt
tego klombu ("ścinając"wierzchołki) na mozliwie duże koło i zasadzić na nim bratki. Na
1mkwadratowy ogrodnik planuje posadzić 80 kępek bratków. Ile kępek bratków powinien
przygotowac
20 lis 20:43
rrr: jestes jeszcze może
20 lis 20:49