Trapez
Zuźka88: Trapez o kątach przy jednej podstawie równy 60 i 90 stopni jest opisany na okręgu o promieniu
6cm.
No i trzeba wyznaczyc tu pole .
Wiem tyle że będzie to trapez prostokątny .Narysowałam już rysunek itd. Ale nie wiem co dalej.
Pomożecie?
26 sty 21:07
Minato:

12 = x
√3
x =4
√3
Czworokąt można opisać na okręgu gdy
12+4
√3 = a+b
| | 1 | |
P = |
| (a+b)•12 = 6(12+4√3)=24(3+√3) |
| | 2 | |
26 sty 21:22
Mila:
a+b=12+8√3
26 sty 21:33
Zuźka88: To A i B ile wynosi ?
26 sty 21:40
Mila:
Do obliczenia pola potrzeba suma ( a+b).
26 sty 21:43
Zuźka88: Czyli Pole jest już obliczone przez kolege Minato ? Tak?
26 sty 21:45
Zuźka88: A ta 1/2 to z skąd ? Mogli byście mi to wytłumaczyć trochę bardziej szczegółowo ?
Oczywiście dziękuje za czas poświęcony nad tym zadankiem. Chciała bym coś zrozumieć a nie tylko
''spisać'' .
26 sty 21:53
Mila:
1) h=2r=2*6=12
| | 1 | |
|EB|= |
| |BC| − ΔCEB jest połową Δ równobocznego o boku 2x i wysokości |
| | 2 | |
2) z treści zadania ⇒ że h=12
x
√3=12 /*
√3
3x=12
√3
x=4
√3
|BC|=8
√3
3) Czworokąt jest opisany na okręgu⇔
sumy boków przeciwległych są równe:
a+b=h+|BC|
a+b=12+8
√3
4)
| | a+b | | 12+8√3 | |
Ptrapezu= |
| *h= |
| *12= |
| | 2 | | 2 | |
=(12+8
√3)*6=4*(3+2
√3*6
P
trapezu=24*(3+2
√3)
=================
26 sty 22:27
Zuźka88: Dziękuję ślicznie <3
26 sty 22:34