Znaleźć odwzorowanie liniowe f : R^3--> R^2, określone następującymi zależnościa
hamilton: Znaleźć odwzorowanie liniowe f : R
3−−> R
2, określone następującymi
zależnościami:
f(1; 1;−1) = (0; 1)
Serdecznie dziękuje za pokazanie rozwiązania
26 sty 20:55
Adamm:
np.
f(x, y, z) = (0, x)
26 sty 21:27
hamilton: Mógłby Pan dodać jakiś komentarz, co Pan tutaj robi? same liczby są mało czytelne i nie wiem
dlaczego tak jest
26 sty 21:44
Adamm:
wiesz że f(x, x, −x) = (0, x)
patrzysz, f(x, y, z) = f(x, x, −x)+f(0, y−x, z+x) = (0, x)+f(0, y−x, z+x)
Mamy taką śmieciową część (x, y, z) czyli (0, y−x, z+x).
Spróbujmy po prostu napisać f(0, y−x, z+x) = 0.
Czyli f(x, y, z) = (0, x).
Proste.
26 sty 22:05
Adamm:
Chodzi mniej więcej o to, że znasz wartości f na W.
Gdybyś zapisał R3 = W + V gdzie dowolny element R3 da się zapisać jako suma elementów
z W oraz V na jeden możliwy sposób, to zadanie sprowadza się na zdefiniowaniu jakkolwiek
f na V.
26 sty 22:10
hamilton: o, dziekuje pieknie za pomoc
27 sty 10:11