Całka nieoznaczona
qwe: Witam, mam takie całki nieoznaczone i mam problem co tu podstawić, żeby ułatwić sobie liczenie
tych całek?
| | sin3(arctgx) | |
a)∫ |
| dx=? |
| | 1+x2 | |
26 sty 19:08
Jerzy:
a) najpierw podstaw arctgx = t ,dostaniesz: ∫sin3tdt = ∫sint(1 − cos2t)dt i podstawienie: u
= cost
26 sty 19:17
qwe: Okej, dzięki wielkie za wskazówkę Jerzy.
26 sty 19:19
Mariusz:
Możesz podstawić za arctgx
Zauważ też że funkcję podcałkową pierwszej całki można przedstawić jako
iloczyn dwóch czynników z których jeden jest pochodną arctgx a
drugi można przedstawić jako funkcję której argumentem jest arctgx
Zauważ też że funkcję podcałkową drugiej całki można przedstawić jako
iloczyn dwóch czynników z których jeden jest pochodną arctgx
2 a
drugi można przedstawić jako funkcję której argumentem jest arctgx
2
26 sty 19:19
qwe: Następnym razem już będę to pamiętać, dzięki Mariusz
26 sty 19:21