wartości własne
Traktorek: czy λ=2 jest wartością własną macierzy:
1 0 0
2 3 4
0 3 6
Trzeba uzasadnić odpowiedź.
26 sty 18:13
Mariusz:
α(−1,2,0)+β(0,1,3)+γ(0,4,4)=0
−α=0
2α+β+4γ=0
3β+4γ=0
Jeżeli z tego układu równań wyjdzie że α=0 ∧ β=0 ∧ γ=0
to λ=2 nie jest wartością własną
β+4γ=0
3β+4γ=0
β=−4γ
−12γ+4γ=0
α=0
−8γ=0
β=−4γ
λ=2 nie jest wartością własną
Możesz też to sprawdzić wyznacznikiem
Ja tutaj sprawdzałem liniową zależność kolumn
26 sty 18:22
Maciess: Sprawdź czy 2 jest pierwiastkiem równania charakterystycznego tej macierzy. Albo przyjmijmy ze
twoja macierz to A, X to wektor z R3. Sprawdź czy równanie AX=2X nie prowadzi do
sprzeczności.
26 sty 18:22
jfranek: Możesz również tak
|100| |100| |1−λ 0 0 |
|234| − λ |010| = |2 3−λ 4 |
|036| |001| |0 3 6−λ|
dalej liczysz wyznacznik tej macierzy i potem sprawdzasz czy λ=2 jak nie to 2 nie jest
wartością własną macierzy
26 sty 18:48