optymalizacja
Khazix66: W okrag o promieniu r jest wpisany trojkat rownoramienny o kacie α miedzy bokami rownej
dlugosci. Wyznacz kat α dla ktorego pole powierzchni trojkata osiaga maksimum.
26 sty 16:57
26 sty 17:14
Khazix66: hej kerajs moglbys pokazac mi jak to rozwiazac?
26 sty 17:19
kerajs: Wiadomo, że maksimum nie będzie dla kąta z przedziału (90
o;180
o) .
/ gdyż zmniejszając kąt od 180
o do 90
o to zarówno podstawa, jak i wysokość (do niej
prostopadła) rosną, więc i pole trójkąta rośnie /
Szukane maksimum będzie w przedziale (0
o;90
o>
Dzielę trójkąt na trzy trójkąty w których dwa boki są promieniami okręgu, a wtedy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
P(α)= |
| R2 sin (180o−α) + |
| R2 sin (180o−α) + |
| R2 sin (2α) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P(α)=R
2 sin α (1+cos α)
Znajdź ekstremum z P(α).
26 sty 17:34
Khazix66:

Obliczyłem wyszło mi ze P'(α)=R
2cos
2α+R
2cosα−R
2 i jak przyrownalem do 0 to wychodzi ze
cosα=−1 ale to odpada bo cosα=−1 dla α=180, no i zostaje dla α=60, ale jak narysowalem taki
| 1 | |
wykres jak wyzej, to z niego wynika, że max jest w −1 a minimium w |
| ktos mi powie |
| 2 | |
| 1 | |
dlaczego? bo w |
| pochodna zmienia znak −/+ czyli tam jest minimum lokalne? Prosze o |
| 2 | |
wyjasnienie
26 sty 23:01
Khazix66: Zgubilem 2, tam powinnobyc 2R2cos2α
26 sty 23:03
Godzio:
Rysowanie takiego wykresu dla funkcji trygonometrycznej jest niebezpieczne.
Ekstrema w takich wątpliwych przypadkach lepiej weryfikować bazując na 2 pochodnej.
Pozwolę sobie nieco uprościć Twój zapis:
P'(α) = R
2(2cos
2(α) − 1 + cos(α)) = R
2(cos(2α) + cos(α))
P''(α) = R
2(−2sin(2α) − sin(α))
Jeżeli P''(α
0) > 0 mamy minimum, jeśli P''(α
0) < 0 mamy maksimum:
| π | | 2π | | π | |
P( |
| ) = R2(−2sin( |
| ) − sin( |
| ) = −R2 * √3 < 0 dla R ≠ 0 (a to wiemy) |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| π | |
Konkluzja − w |
| istnieje maksimum. |
| 3 | |
Nawiązując do Twojego rozwiązania. Wynika z niego, że niezależnie od R, funkcja jest rosnąca od
0.5 do
∞, czy aby na pewno tak jest skoro cosinus / sinus jest funkcją okresową?
26 sty 23:25
a@b:
Godzio
26 sty 23:28
Godzio:
No witam

Wzięło mnie coś dzisiaj
26 sty 23:28
a@b:

Co u Ciebie? jeżeli można?
26 sty 23:30
Mila:

P(α)=R
2 sin α (1+cos α), α∊(0,π)
P'(α)=R
2*( cos
2α−sin
2α+cosα)
( cos
2α−sin
2α+cosα)=0
2cos
2α+cosα−1=0
cosα=t ,
|t|<1
2t
2+t−1=0
Δ=9
| 1 | | 1 | |
t=−1 lub t= |
| ⇔(t+1)*(t− |
| )=0 |
| 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
(cosα+1)*(cosα− |
| )>0⇔ cosα> |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | |
| π | |
w α= |
| pochodna zmienia znak z (+) na (−) |
| 3 | |
| π | |
P(α) ma maksimum dla α= |
| |
| 3 | |
| √3 | | 1 | | 3√3R2 | |
Pmax=R2* |
| *( |
| +1)= |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | |
26 sty 23:34
Godzio:
Oczywiście, że można

Czas zaczął przyspieszać, niedawno jeszcze liceum, a zaraz 30

Wciąż wykładam na polibudzie, mam właśnie serie kolokwiów, i jakieś 200 prac do sprawdzenia,
jestem załamany co niektórzy potrafią pisać mimo, że zdali maturę

Miło czasem tu wejść i
przypomnieć sobie co nieco, rozruszać umysł. Generalnie mogę powiedzieć, że już jestem
spełniony, mogę iść na emeryturę, dołączę do Ciebie!
A u Ciebie jak? Dalej zajadasz się chałwą i grywasz w brydża?
26 sty 23:38
Mila:
Witaj
Godzio, tak dawno tu nie zaglądałeś

Dziś prawdziwych licealistów już nie ma!
Czy to pandemia , czy wartości liberalne tak sprawiły?
Miło czytać, że Twoja kariera przebiega zgodnie z marzeniami.
Powodzenia
26 sty 23:48
Godzio:
Mało czasu niestety

Mila, teraz studenci mają znacznie lepiej, bo to ja im rozwiązuje wszystkie zadania, więc mają
mnóstwo przykładów rozwiązanych od A do Z z pełnym wytłumaczeniem, tylko korzystać. Sami muszą
coś robić w domu oczywiście, ale jak przychodzi co do czego to już różnie bywa.
26 sty 23:52
Khazix66: | π | |
Mila a skad widac ze dla α= |
| pochodna zmienia znak z + na −? |
| 3 | |
26 sty 23:53
Mila:
| 1 | | 1 | |
Z nierówności (cosα+1)*(cosα− |
| ) >0⇔(cosα− |
| )>0 i x∊(0,π) |
| 2 | | 2 | |
| π | | 1 | |
Na wykresie masz , że dla x∊(0, |
| ) funkcja cosx> |
| w tym przedziale |
| 3 | | 2 | |
| 1 | | π | |
cosα< |
| ) dla x∊( |
| ,π) |
| 2 | | 3 | |
Przemyśl to, wiem, że się plącze .
Może licz drugą pochodną jak radzi
Godzio, to unikniesz pomyłki.
27 sty 00:04