Proszę o pomoc
Kinga: Na prostokątnej działce o wymiarach 20 m i 40 m planuje się zasadzenie drzewek owocowych w
odstępach co 4 m.
Odległości drzewek od ogrodzenia to 2 m.
Ile sadzonek można w ten sposób zasadzić?
26 sty 14:17
Jerzy:

Po odjęci odległości drzewek od ogrodzenia masz prostokąt o wymiarach 16m x 36m
16m : 4m = 4
36m : 4m = 9
4*9 = 36
Mozna posadzić 36 drzewek
26 sty 14:43
kerajs: Nie.
26 sty 14:50
chichi:
A gdzie to ogrodzenie na twoim rysunku @Jerzy?
26 sty 14:54
Jerzy:
26 sty 15:01
chichi:
No i od razu lepiej
26 sty 15:03
Jerzy:
Upss... 5*10 = 50 sadzonek
26 sty 15:05
Filip:
chichi a gdzie w twoim wpisie z 14:54 klasyczna emotka

?
26 sty 15:12
chichi:
@
Filip się zapomniało ehh..
26 sty 15:15
kerajs: ''Jerzy: Upss... 5*10 = 50 sadzonek''
Możliwe, iż takiej odpowiedzi oczekiwał autor, lecz ona także jest błędna.
26 sty 15:40
Jerzy:
Nie żartuj. Czyli co ? Każde trzy drzewka są posadzone w wierzchołkach trójkąta równobocznego o
boku 4 m ?
26 sty 15:52
kerajs: ''Każde trzy drzewka są posadzone w wierzchołkach trójkąta równobocznego o
boku 4 m ''
A byłoby to zgodne z treścią zadania?
26 sty 15:56
Jerzy:
Zaczynasz filozofować. Z pewnością nie chodzi o to, aby każde drzewko było odległe od
ogrodzenia o 2m
A jeśli tak, to od którego boku ma być odległe o 2 m , bo jeśli od każdego, to zadanie jest
niewykonalne.
Pokaż swoje rozwiązanie.
26 sty 16:02
kerajs: ''Z pewnością nie chodzi o to, aby każde drzewko było odległe od ogrodzenia o 2m''
Ależ właśnie o to chodzi. Czyż nie taka jest treść zadania?
''A jeśli tak, to od którego boku ma być odległe o 2 m'' Toż to elementarne.
'' bo jeśli od każdego, to zadanie jest niewykonalne.'' I to niby ja rezonuję?
26 sty 16:16
Jerzy:
Ile można posadzić sadzonek ?
26 sty 16:18
Jerzy:
I nie napisz głupoty,że 26.
26 sty 16:27
kerajs: Brawo, w końcu użyłeś głowy.
26 sty 16:34
Jerzy:
Nie bądź bezczelny.Rozumiem,że 26 to twoje rozwiązanie,ale raczej bez użycia głowy,ale też biję
brawo.
26 sty 16:44
kerajs: Niezależnie od aspektów emocjonalnych to 26 sadzonek jest maksymalną ilością spełniającą oba
warunki:
1) ''zasadzenie drzewek owocowych w odstępach co 4 m. ''
2) ''Odległości drzewek od ogrodzenia to 2 m.''
Co do reszty, to wiesz co robić.
26 sty 16:59
Jerzy:
Dajmy spokój.Teoretycznie masz rację,ale w tym zadaniu chyba jednak nie o to chodzi.
26 sty 17:34
kerajs: ''Dajmy spokój.''
Jasne. Udawajmy, że jesteś miły i przyjazny.
''Teoretycznie masz rację,ale''
Nie, tu nie ma miejsca na żadne ''ale''.
To zwykła dychotomia. Albo:
1) nie mam racji
2) mam rację
Nie ma innej opcji.
'' w tym zadaniu chyba jednak nie o to chodzi.''
To napisz właściwą interpretację podanej treści zadania (vide post z 14:17).
26 sty 23:56
a7:

mi wyszło 50
27 sty 00:05
kerajs: O 15: 40 wyraziłem przypuszczenie, iż o to mogło chodzić autorowi zadania.
Jednak powyższa treść zadania, a konkretnie ''Odległości drzewek od ogrodzenia to 2 m'' jest
jednoznaczna, i eliminuje 24 drzewka (z 50 zaznaczonych na grafice) posadzone w większej
odległości.
27 sty 00:20