Podział kąta na równe części
BoosterXS:

Czy jeśli w trójkącie równobocznym (każdy kąt po 60 stopni) podzielę odcinek leżący naprzeciwko
kąta na 4 równe części i połączę punkty podziału z wierzchołkiem to na tej podstawie mogę
stwierdzić, że utworzone kąty będą miały miarę po 15 stopni?
Będę ogromnie wdzięczny za jakieś uzasadnienie.
26 sty 12:37
ICSP: Nie.
Te trójkąty nie są równoramienne.
26 sty 12:53
Mila:

Możesz wykazać, że α
1≠α
2
1)
W ΔCDF:
|CF|=x
√13
| 2x√3 | | 2√3 | |
cosα1= |
| = |
| |
| x√13 | | √13 | |
w ΔCFB:
x
2=13x
2+16x
2−2*x
√13*4x−2cosα
2
cosx jest różnowartościowy dla x∊(0,90
o)
α
1≠α
2
26 sty 21:29
BoosterXS: Bardzo dziękuję
27 sty 00:20