funkcja
---: 1. Dana jest funkcja kwadratowa g(x)= ax2+bx+c, która spełnia warunek g(4)=g(6)=0 . Do wykresu
funkcji g należy punkt (−4,40) .
Wyznacz współrzędne (xw, yw) wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji g.
Podaj xw oraz yw
2.Dana jest funkcja kwadratowa opisana wzorem h(x)=a(x−b)(x−c) .
Funkcja h maleje w przedziale w:
a=−2
b=−1
c=−7
3. Wskaż równanie osi symetrii wykresu funkcji f(x)=(a+bx)(x+c) :
a=1
b=2
c=−2
26 sty 12:25
BoosterXS: Z g(4)=g(6)=0 wynika, że funkcja ta ma miejsca zerowe w x=4 oraz x=6
Postać iloczynowa takiej funkcji będzie wyglądała następująco: f(x)=a(x−4)(x−6)
Następnie do tego wzoru trzeba podstawić punkt (−4,40), aby obliczyć a.
Y
w = f(x
w)
26 sty 12:41