matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
gh:
wyznacz najwieksza i najmniejsza wartość funkcji f(x)=(2x−5)/(x
2
+2) w przdziale <0,10>
26 sty 11:28
ICSP:
2(x
2
− 5x − 2)
f'(x) = −
(x
2
+ 2)
2
5 ±
√
33
f'(x) = 0 ⇒ x =
2
5 −
√
33
z czego x =
odrzucamy ponieważ jest < 0
2
5 +
√
33
5 +
√
36
5 + 6
x =
<
=
= 5.5 ∊ [0 ; 10]
2
2
2
Musisz obliczyć wartości f(0) f(10)
5 +
√
33
f(
)
2
i z nich wybrać największą i najmniejsza.
26 sty 12:14