indukcja
salamandra: Dana jest procedura H(x,y)
BEGIN
if y=0 return 0;
else return H(x,y−1)+2*x+1
END
Co oblicza procedura H(x,y). Odpowiedź uzasadnij przez indukcję.
H(x,y)=y(2x+1)
1. Krok bazowy: y=0
H(x,0)=0
2. Założenie indukcyjne: H(x,y)=y(2x+1)=2xy+y
3. Krok indukcyjny: y+1
H(x,y+1)=(y+1)(2x+1)=2xy+y+2x+1=H(x,y)+(2x+1)
Czy to trzeba w ten sposób robić?
25 sty 22:04
Filip:
procedura oblicza wartość wyrażenia y(2x+1)
25 sty 22:49
salamandra: Tak, ale czy udowodnienie tego jest ok?
25 sty 22:50