Znajdz wspolczynnik a,b,c funkcji kwadratowej dla zbioru x i y
Tymek: Witam pomoze ktos rozwiazac takie zadanko. Jak wyznaczyc wspolczynniki a,b,c
funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c, mamy zbior wspolrzednych Xn i Yn
wiemy ze przechodzi przez punkt 0,0.
25 sty 21:10
Szkolniak: Co masz na myśli mówiąc 'mamy zbiór współrzędnych Xn i Yn'?
Jeśli wiemy, że wykres funkcji kwadratowej przechodzi przez punkt (0,0), to:
f(0)=0
f(0)=c, stąd c=0
Zatem y=ax2+bx, gdzie a∊ℛ\{0} i b∊ℛ.
Może o to chodzi?
25 sty 21:49
Tymek: Ogolnie chodzi mi o to ze majac (dowolne) dane odcinka funkcji kwadratowej,
dodatkow wiedza ze wykres ten przechodzi przez punkt 0,0.
Chcialbym moc wyznacz wspolczynniki a,b,c tak zebym mogl wyrysowac reszte wykresu.
25 sty 22:31
Mila:
Tymek, napisz konkretne zadania.
25 sty 22:38
Tymek: Majac punkty x=21,22,23,24,25 i y=−40,−43,−45,−47,−51,
wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji f(x)=ax2+bx+c
wiedzac ze jeden punkt przeciecia to 0,0.
25 sty 22:58
Tymek: Szkolniak, tak tez to robilem, tylko sie zastanawiam czy majac dany odcinek tego wykresu, zeby
wyznaczyc
prawidlowo wspl, a,b wystarczy tylko np przyjac max i min z tych wartosci ?
Czy jednka nalezalo by te punkty jakos nie wiem moze usrednic ?
26 sty 12:23
Szkolniak: Jak na moje, jeśli wykres funkcji kwadratowej przechodzi przez punkt (0,0), to od razu jest to
dla nas informacją, że c=0, stąd postać naszej funkcji wygląda następująco: y=ax2+bx, gdzie
a≠0.
We wzorze naszej funkcji występują jeszcze dwie niewiadome, zatem potrzebujemy dwóch
konkretnych punktów, przez które przechodzi wykres funkcji, bo dzięki nim, poprzez układ dwóch
równań, wyznaczymy współczynniki a i b.
Oba równania są liniowe, więc istnieje tylko jedna para (a, b) spełniająca utworzony przez nas
układ równań, co w pełni definiuje nam wzór funkcji ze znanymi wszystkimi współczynnikami.
Po prostu potrzeba znać trzy punkty, o to chodzi?
26 sty 15:56
26 sty 20:58
Tymek: Szkolniak, tak tez to wlasnie rozwiazalem, przyjalem punkt max i min x i y ze znanego mi
odcinka,
dodatkowo zalozylem ze przechodzi przez punkt 0.0.
Tak jak pisalem dzieki temu ze zalozeniem jest iz wykres przechodzi przez punkt 0.0, wspl c=0,
przez co dalo mi to ukl 2 rownan z ktorych wyznaczylem a i b.
Mila dzieki za material.
27 sty 12:32