Liczby zespolone
jfranek: Znajdź wszystkie liczby z spełniające równanie z4 = (1+√3i)|z|2
25 sty 20:45
Mila:
1) z=0 spełnia równanie
2) z=r*e
iφ
z
4=r
4*e
i*4φ
r>0, 0≤φ<2π
(1+
√3 i)=2*e
π/3*i
===============
r
4*e
i*4φ=2*e
π/3*i*r
2
| | π | |
r4=2r2 i 4φ= |
| +2kπ, k∊{0,1,2,3}. |
| | 3 | |
r
2=2⇔r=
√2 i
| | π | | π | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
lub
| | π | | π | | π | | 7π | |
4φ= |
| +2π⇔φ= |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 12 | | 2 | | 12 | |
| | 7π | | 7π | |
z1=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
lub
| | 13π | | 13π | |
z3=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
25 sty 21:39
jfranek: Mila dzięki za pomoc, ale mam pytanie dlaczego z postaci r
4=2r
2 przeszłaś do r
2=2, przecież
także dochodzi rozwiązanie równe 0. Pozdrawiam
25 sty 21:53
Mila:
Napisałam na początku , że z=o spełnia równianie.
W (2) punkcie zajmuję się z≠0.
25 sty 21:59
jfranek: ok dzięki, nie spojrzałem
25 sty 22:27
Mila:
25 sty 22:39