Jak wyliczyć liczbe e w tym przypadku:
Bartikooo: Jak wyliczyć liczbe e w tym przypadku:
25 sty 20:44
Jerzy:
Liczby e się nie liczy,to określona wartość stała.
25 sty 20:46
Bartikooo: chodzi mi o wyznaczenie e w tym przypadku
25 sty 20:46
Bartikooo: nie wiem za bardzo co jeśli mam potege n2
25 sty 20:46
jfranek: | | 1 | | n | |
((1+ |
| ) |
| )2n dalej już prosto wychodzi e2n |
| | | | 2 | |
25 sty 20:51
jc:
(1+2/n)n2 ≥ 1+ 2n →∞
25 sty 20:51
Rafał: Oczywiście proszę pamiętaj o granicy!
lim (1+2/n)(n2)
n→∞
Moja podpowiedź:
Liczba Eulera ma postać
lim (1+1/n)n
n→∞
Zatem:
1. Usunąć "2" z licznika − polecam wprowadzić ją do mianownika
2. Dobrać tak wykładnik potęgi, aby był równy mianownikowi (tj (1 +
1/mianownik)mianownik(uzupełnienie, aby wszystko się zgadzło)
Wynikiem będzie liczba e do potęgi "(uzupełnienie, aby wszystko się zgadzło)"
25 sty 20:53
jc: Czy możesz napisać twierdzenia, z których korzystasz?
25 sty 21:08
Rafał: Jest to korzystanie wprost z definicji, skoro
lim (1+1/n)
n = e, to lim (1+1/n)
n k = e
k
n→
∞ n→
∞
[n podniesione do potęgi k − n
k − nie mogłem tego niestety inaczej zapisać

]
25 sty 21:14
jc: Tak jest dla każdego ustalonego k, ale nie dla k=n.
25 sty 21:34
Rafał: Dla k=n również, będzie en, czyli ∞
25 sty 21:41
jc: A może tak (1+2/n) →1, 1n2 →1 ?
25 sty 21:43