liczby rzeczywiste
Patrycja: Wykaż, że jeśli k jest liczbą całkowitą. to liczba x=k3 − k jest podzielna przez 6. z
Dziękuje za pomoc i wyjaśnienie.
25 sty 20:38
m: k
3−k = k(k
2−1) = k(k−1)(k+1) = (k−1)k(k+1)
k−1, k, k+1 to trzy kolejne liczby całkowite, zatem...
25 sty 20:43
VII: x=k3−k
x=k(k2−1)=k(k−1)(k+1) = (k−1)*k*(k+1)
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb calkowitych (dokonczysz ?
25 sty 20:45
Patrycja: Do tego momentu też doszłam ale nie wiem jak udowodnić że jest podzielna przez 6. Mam
przyrównać k do 0 i otrzymam
k=1 k=0 i k= −1 ? Podstawic do równania i sprawdzić czy dzieli się przez 6 ?
25 sty 20:49
VII: Wsrod 3 kolejnych liczb calkowitych conajmniej jedna jest podzielna przez 2 i dokladnie jedna
podzielna przez 3
wobec tego ten iloczyn jest podzielny przez 6
25 sty 20:57