logarytmy
ciekawe: mam takie dziwne zadanie

wykaż równość korzystając ze wzoru:
log
ax =log
ab * log
bx.
nio tak jest to zadanie:
log
23 * log
34 * log
45 * log
56*log
67 * log
78 = 3
2 mar 17:12
Basia:
zastosuj swój wzór najpierw do par
log23*log34 = log24=2
log45*log56 = log46
log67*log78 = log68
=2*log46*log68 = 2*log48 = log482 = log464 = 3 bo 43=64
2 mar 17:17
ciekawe: czyli tutaj zachodzi równość

a jeżeli mam log
23*log
34 = 2 tutaj chyba nie zachodzi, tak
2 mar 17:21
Basia:
wg wzoru log23*log34=log24 = 2 bo 22=4
2 mar 17:23
ciekawe: aha aha aha

faktycznie

zachodzi
i jeszcze mam takie:
log0,1 * log
0,10,1* log
0,010,001* log
0,0010,0001 = −4
zrobię i powiem czy mi wyszło
2 mar 17:28
ciekawe: wyszło mi tak −1* 2 * log0,01 0,0001 = −1*2*2 = −4
2 mar 17:31
Basia:
pierwsza para = log100,1=−1
druga para = log0,010,0001 = 2
iloczyn = −2
błąd jest tu:
(0,01)2 = 0,0001 a nie 0,001
(0,001)2 = 0,000001 a nie 0,0001
2 mar 17:35
ciekawe: poczekaj bo źle zapisałam

przy drugim ma być log
0,1 0,01
2 mar 17:38
Basia: no to będzie
log100,01*log0,010,0001 = −2*2=−4
czyli zgadza się
2 mar 17:44
ciekawe: nio właśnie,sorry

dzięki
2 mar 17:46