Wyznacz styczna do
ggsds: a) f(x)=(x+2)/x w punkcie (1, f(1))
b) f(x)=(x2+1)ex w punkcie (4, f(4))
c) f(x)=x/(x−2) w punkcie (4, f(x))
25 sty 18:31
Jerzy:
Słyszałeś coś o pochodnej funkcji ?
25 sty 18:45
janek191:
| | 4 | |
f(4) = |
| =2 P = ( 4, 2) |
| | 4 −2 | |
| | x − 2 − x | | − 2 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | ( x −2)2 | | (x −2)2 | |
| | −2 | |
a = f '( 4) = |
| = − 0,5 |
| | 4 | |
y = a x + b = −0,5 x + b i P=( 4,2)
więc
2 = −0,5*4 + b ⇒ b =4
Odp. y = −0,5 x + 4
====================
25 sty 19:18