Oblicz calki
gbr:
a) ∫(x2+5*4√x4)/(2√x3) dx
b) ∫(4x+6)sin(x2+3x−1) dx
c) ∫(x2+2)e4x dx
prosze o pomoc
25 sty 18:26
Rafał: dot. c
proponuję wymnożyć, rozbić na sumę dwóch całek.
Pierwszą z nich rozwiązać przy pomocy całkowania przez części, druga będzie elementarna ze
wzoru (z drobnym przekształceniem)
25 sty 18:28
Rafał: a. Uprościć wszystkie możliwe x. Po uproszczeniu pozostaje suma dwóch elementarnych całek.
b. u = x2+3x−1 (również całkowanie przez części)
25 sty 18:32
Filip:
w b) nie będzie całkowania przez części po podstawieniu u=x2+3x−1
du=(2x+3)dx
2∫(2x+3)sin(x2+3x−1)dx=2∫sinudu=−2cosu+C=−2cos(x2+3x−1)+C1
25 sty 18:38