Przedziałem zbieżności szeregu potęgowego
Bartikooo: Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego
Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie
25 sty 17:35
25 sty 18:00
Filip:
Cos mi dziwnie wyszlo
| | 7n7(x−3)n(x−3) | 3n! | |
limn−>inf| |
|
| |= |
| | (3n+1)! | 7n(x−3)n | |
| | 1 | |
limn−>inf|(7x−21) |
| | |
| | 3n+1 | |
Z tego by wynikało, że jest zbieżny dla x∊(−inf,inf)
25 sty 18:03
ICSP: Nic dziwnego, że Ci dziwnie wychodzi jak nawet treści twierdzenia nie znasz ..
25 sty 18:06
Filip:
No to nie wiem, może jakoś tak
Środkiem szeregu jest x=3
| | 1 | 3n+4 | |
limn−>Inf| |
|
| |=1 |
| | 3n+1 | 1 | |
szereg zbieżny dla
x∊(3−1,3+1)=(2,4)
szereg rozbieżny dla
x∊(−inf,2)u(4,+inf)
I tutaj jeszcze sprawdzić, co jest gdy x=4 v x=2, jednak zrobie to dopiero jak potwierdzisz czy
dobrze zrobiłem pierwszą część z tego wpisu
25 sty 18:18
ICSP: Daj link do wpisu z tym szeregiem.
Bo na chwilę obecną to rozważasz zupełnie inny szereg.
25 sty 18:23
Filip:
Rozważam nadal ten sam, jednak jak patrzę to od złego miejsca, zacznę więc od początku:
Środkiem szeregu jest x=3
| | an | | 7n | (3n+1)! | |
limn−>inf| |
| |=limn−>inf| |
|
| |=inf |
| | an+1 | | 3n! | 7n7 | |
I nie wiem co dalej
25 sty 18:35
Mila:
W linku, który podałam masz wyjaśnione
25 sty 18:37
Filip:
Jakbym zrobił z tego
| | an+1 | |
limn−>inf| |
| |, to wyjdzie mi że granica=0 |
| | an | |
wtedy promień zbieżności to inf −−− jednak co to znaczy?
I jak wyznaczam przedzialy zbieżności?
25 sty 18:46
ICSP: o proszę jednak już przeczytałeś treść twierdzenia
Granica równa zero oznacza, że R = ∞
Czyli szereg jest zbieżny dla każdego x ∊ R
25 sty 18:56
Filip:
Dobra, dzięki, właśnie miałem problem ze zrozumieniem tego tematu
25 sty 19:29
Bartikooo: @ICSP mam jeszcze jedno pytanko
25 sty 20:56
Bartikooo: Jak wyliczyć liczbe e w tym przypadku:
25 sty 20:57
Bartikooo: dokładniej jak wyznaczyć?
25 sty 21:02
ICSP: | | 2 | | 2 | |
(1 + |
| )n2 ≥ 1 + |
| *n2 = 1 + 2n → ∞ |
| | n | | n | |
z twierdzenia o dwóch ciągach ...
25 sty 21:04
VII: Grunt to wiedziedziec o czym sie mowi
25 sty 21:05
Bartikooo: | | 1 | | n+2 | |
bo mam taki przykład i kompletnie nie wiem E= |
| ( |
| )n2 |
| | 3n | | n | |
25 sty 21:08
Bartikooo: mam tutaj zbadać zbieżność
25 sty 21:08
jc: ∑(1+2/n)n23−n ?
Np. kryterium Cauchy'ego.
[(1+2/n)n23−n ]1/n = (1+2/n)n 3−1 →e2 /3 > 1
Szereg rozbieżny.
25 sty 21:12
Bartikooo: Dzięki wielkie
25 sty 21:16