Całka niewłaściwa.
Rafał:
0 arctg(x2)
∫ −−−−−−−−
−inf x2 + 1
Dzień dobry,
Czy istnieje możliwość rozwiązania powyższego zadania bez wykorzystania kryterium
porównawczego, tj. "wprost"?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i rady.
25 sty 17:02
Rafał: Przypominam się
25 sty 21:09
Mariusz:
Możliwe że uda się przejść na całkę podwójną
Można próbować ze wzoru Leibniza
| | arctg(x2t) | |
I(t) = ∫−∞0 |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | 1 | x2 | |
I'(t)=∫−∞0 |
|
| dx |
| | (1+x2) | 1+x4t2 | |
Ze wzoru Leibniza powinieneś dać radę policzyć
25 sty 21:42
jc: Mariusz, wziąłem całkę po całej prostej.
| | 1 | | √2t − 1 | |
Wydaje się, że I'(t)= |
| |
| |
| | 2 | | 1+t2 | |
Daje się to scałkować, ale potem trzeba, jak myślę wykorzystać I(0) i wyznaczyć I(1).
Może na wakacjach....
25 sty 22:18
Mariusz:
Tak trzeba wykorzystać I(0) aby wyliczyć stałą całkowania
wtedy I(1) będzie naszą całką którą chcemy policzyć
Ja tę całkę liczyłem z użyciem programu matematycznego
i dostałem inną funkcję pierwotną
Aby mi ją policzył musiałem założyć że t jest dodatnie
| | x2 | |
∫ |
| dx |
| | (1+x2)((1+x2t)2−2tx2 | |
| | x2 | |
∫ |
| dx |
| | (1+x2)(1−√2tx+tx2)(1+√2tx+tx2) | |
| x2 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| (1+x2)(1−√2tx+x2t)(1+√2tx+x2t) | | 1+x2 | | (1−√2tx+tx2) | |
| | π2 | |
Ostatecznie wyszło mi |
| |
| | 8 | |
co potwierdził Wolfram
a z twojej całki co wyszło ?
jc Masz pomysł na całkę podwójną bo podejrzewam że można też tę całkę policzyć
sprowadzając ją do całki podwójnej jednak nie mam na nią pomysłu
25 sty 22:55
jc: U mnie I(t) to była całka od −∞ do +∞.
Całkę policzył komputer, granicę już sam napisałem (nie wiem, czy poprawnie, masz powyżej)
Całka z √t/(1+t2} wyszła dość skomplikowana i odechciało mi się dalszych rachunków
(przy okazji zapomniałem dopisać π w poprzednim liście).
Dziękuję za przypomnienie metody. Rudin tak liczy całkę z e−x2 po prostej.
25 sty 23:05
jc:
Całki od 0 do
∞,
Po znaku równości zamiana zmiennych x →1/x.
| | arctg x2 | | arctg 1/x | | π/2 − arctg x2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | arctg x2 | | π | | dx | | π2 | |
Stąd ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| |
| | 1+x2 | | 4 | | 1+x2 | | 8 | |
26 sty 00:19
jc: Rafał, rachunek powyższy ma sens tylko wtedy, gdy całka istnieje. Zbieżność jednak jest
oczywista.
| | arctg x2 | | π | | 1 | |
0 < |
| < |
| * |
| . |
| | 1+x2 | | 2 | | 1+x2 | |
26 sty 00:23
Mariusz:
No i znalazłeś sposób wymagający mniej obliczeń
26 sty 00:26
Mariusz:
A w pierwszym wpisie pytał o inny sposób wykazania zbieżności niż kryterium porównawcze
26 sty 00:31