geometria analityczna, optymalizacyjne z wykorzystaniem pochodnej
Maciek: Jeden z boków kwadratu o wierzchołkach A i B zawiera się w prostej y=12x , a wierzchołek C
należy do wykresu funkcji y=−8x .
Wiedząc, że kwadrat ten ma najmniejsze możliwe pole powierzchni, oblicz długość jego
przekątnej.
25 sty 16:39
janek191:
p = d
√2 = 1,6
√10
================
25 sty 17:22
Maciek: Skąd wzięły się te liczby? Jak określić d?
25 sty 17:29
janek191:
x − 2 y = 0
| | 16 | |
d1'(x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 4 lub x = 4 |
| | x2 | |
więc
C = ( −4, 2) lub C= ( 4, 2)
oraz
| | I − 4 − 4 I | | 8 | |
d = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | |
p = d
√2 = 1,6
√10
==================
25 sty 17:31
Maciek: Okej, dziękuję. Rozumiem, że najmniejsze pole będzie wtedy, gdy będzie najmniejsza odległość
punktu na krzywej od prostej, czyli w punkcie o odciętych −4 oraz 4.
25 sty 17:37
janek191:
25 sty 19:21