Parametr
VII: Dla jakiej wartosci parametru a dwa z podanych nizej zdan sa prawdziwe a jedno falszywe
| | 1 | |
a) rownanie x+ |
| =a nie ma rozwiazan |
| | x | |
b)
√a3−4a+4=2−a
c) uklad rownan
x+y
2=a
x−sin
2y=−3 ma dokladnie jedno rozwiazanie
25 sty 15:40
Jerzy:
Dla: a = 0
25 sty 15:57
VII: Jerzy
Jest jeszcze dla a=1
Najbardziej nurtuje mnie jak rozwiazac zdanie c)
Z a i b sobie poradze
25 sty 16:12
VII: a) dla x≠0
x2−ax+1=0
Δ=a2−4<0 stad mam ze a∊(−2,2)
dla a∊(−2,2) jest zdaniem prawdziwym
b) 2−a≥0 stad mam ze a≤2
a3−4a+4=(2−a)2
a3−4a+4=4−4a+a2
a3−a2=0
a2(a−1)=0 stad a=0 lub a=1
Teraz to c)
25 sty 16:19
VII: Podbijam c)
25 sty 19:09