matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Juss:
Kąt α jest kątem ostrym, Wiedząc, że sinαcosα= 3/8. Oblicz wartość wyrażenia sinα + cosα .
25 sty 14:30
a@b:
α−− kąt ostry to sinα+cosα>0 sin
2
α+cos
2
α=1= (sinα+cosα)
2
−2sinαcosα
3
1 =(sinα+cosα)
2
−
4
7
(sinα+cosα)
2
=
4
√
7
sinα+cosα=
2
25 sty 14:39