Funkcja kwadratowa
jakub: Wyznacz wzór w postaci ogólnej funkcji, o której wiadomo, że jednocześnie spełnia warunki:
a. jest rosnąca w przedziale 2;
b. najmniejsza wartość tej funkcji wynosi –5
c. wykres przechodzi przez punkt w współrzędnych (4; 3).
25 sty 14:17
jakub: Zapisz zbiór wartości oraz ustal przedziały monotoniczności funkcji opisanych wzorami
a. y=−3(x−2)2 +1
b. y=2(x−4)(x+2)
25 sty 14:21
VII:

x
p=2
y
p=−5
wiadomo ze a>0
y=a(x−x
p)
2+y
p
y=a(x−2)
2−5
3=a(4−2)
2−5
wylicz a i podstaw do wzoru i potem napisz postac ogolna
25 sty 14:24